Congres (en gezinsdag) C'axent 18 september 2010

Alweer het 5de congres op rij: na Leuven, Westerlo, Gent en Hasselt, was Nieuwpoort aan de beurt, om West-Vlaanderen, als "last but nog least" provincie aan te doen. C'axent, dat het levenslicht zag in 2004, begon immers in 2005 aan haar jaarlijkse ledencongressen.

Een congres aan zee dus, meteen aanleiding om er een gezinsdag van te maken, zodat de kinderen er ook goede herinneringen aan houden.

Thema was dit jaar: "Wat met Europa?", een vraag waar vele christenen mee worstelen. Zelfs politici zijn vaak geneigd de EU parlementsverkiezingen te verwaarlozen, wegens "te ver van mijn bed". Maar de invloed van Europa groeit nog steeds. Reeds meer dan 70% van onze wetten wordt door Europa bepaald.

Christel Ngnambi, lobbyist voor de EEA (European Evangelical Alliance) aan de Europese instellingen, toonde ons het belang van interesse in de EU. Zijn stelling: wees van invloed in je directe omgeving, je familie, je buurt, je dorp. Dan groeit ook de visie om invloed uit te oefenen in je eigen land en in Europa. We moeten aanwezig zijn in alle segmenten van de samenleving.

Een van de illustraties van lokale aanwezigheid werd door C'axent Genk geleverd: ze slaagden erin om het stadsbestuur ertoe te bewegen om een monument op te richten voor het Genkse verzet tijdens WOII. Dat dit niet vanzelfsprekend was, blijkt uit de stroom van persaandacht voor deze actie tijdens het afgelopen jaar.

Een brainstorming sessie sloot het congres zowat af: heel wat ideeën voor de werking van C'axent werden verzameld.

Na een heerlijke lunch konden de liefhebbers nog genieten van de accommodatie van de Floreal club: de sportvelden, het binnenzwembad of van een zonnige namiddag op het strand. Een gezonde mix van ernst, visie en ontspanning.

Dat de tieners en de kinderen zich ook tijdens het voormiddaggedeelte hebben geamuseerd, blijkt uit de foto's hiernaast.

www.caxent.be
Christelijke Politieke Beweging