De winnaar van de verkiezingen betaalt dus geen prijs voor een jaar zonder regering, integendeel. De N-VA is bijna dubbel zo groot als de tweede grootste partij, CD&V, die strandt op 17,5 procent (status-quo in vergelijking met vorig jaar). Ook in de persoonlijke populariteitspoll is het al Bart De Wever wat de klok slaat.

De partijen die het meest het gelag betalen, zijn Open VLD en in mindere mate Vlaams Belang. In vergelijking met de vorige peiling, daalt Open VLD met ruim 2 procent. Vooral de liberalen lijken te lijden onder de profilering van de N-VA de jongste weken, sinds formateur Elio Di Rupo (PS) aan de slag is, als een sociaal-economisch rechtse partij.

De tweede winnaar heet Groen!. Die partij staat met 9,2 procent op haar hoogste niveau, sinds het begin van deze peiling in 2003. Daarmee zijn de twee winnaars van de verkiezingen vorig jaar, ook winnaar van de peiling.

Voor CD&V is de kater lang niet weg. Scoorden ze vorig jaar al historisch slecht bij de verkiezingen, dan halen ze ook in deze peiling amper 17,5 procent, het slechtste resultaat ooit gemeten. Alle partijen blijven kiezers verliezen aan de N-VA, behalve Groen!