VERSCHERPING EUTHANASIEWET

Het Grondwettelijk Hof heeft in een arrest de wet, die euthanasie voor minderjarigen regelt, verstrengd. Het Hof oordeelde dat een onafhankelijke kinderpsychiater of -psycholoog moet oordelen of de minderjarige oordeelsbekwaam is. De arts die de euthanasie uitvoert, moet dat advies ook volgen.

C'axent had samen met een aantal andere bewegingen beroep aangetekend tegen de uitbreiding van Euthanasie voor minderjarigen en het proces ook gefinancierd. De wet bood immers onvoldoende garanties om na te gaan of een betrokken minderjarige wel oordeelsbekwaam is.Het Hof hield de wet overeind maar zette wel een aantal puntjes op de i:

Er moet een kinder- of jeugdpsychiater of -psycholoog geraadpleegd worden, die helemaal niet eerder bij de patiënt betrokken was. Deze mag geen band hebben met de patiënt of de behandelde arts. De behandelende arts moet gebonden zijn door diens advies over de oordeelsbekwaamheid van de minderjarige. Zonder schriftelijk attest van de oordeelsbekwaamheid kan geen euthanasie uitgevoerd worden. Verder stipuleert het Hof duidelijk dat euthanasie nooit mag toegepast worden op baby's en kleine kinderen. Wat de term 'klein kind' inhoudt is dan weer onduidelijk, vindt C'axent, hetgeen toch rechtsonzekerheid oplevert.

C'axent is tevreden met deze verscherping, al hadden we liever gezien dat de wet helemaal geschrapt zou worden. Bij de invoering ervan verklaarde de hele wereld het Belgische beleid waanzinnig. Nergens ter wereld bestaat immers zulke wet.

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2507318/2015/10/29/Scherpere-voorwaarden-voor-euthanasie-bij-minderjarigen.dhtml

 http://www.standaard.be/cnt/dmf20151029_01944954

VREDESFESTIVAL

Onder een open hemel vond zondag 25 oktober het Shalomfestival plaats en dit in alle aspecten. Mede dank zij het mooie weer was er een grote opkomst. Opvallend was de aanwezigheid van mensen van verschillende achtergronden: zowel van  eigen bodem als uit Azië en Afrika, evangelische christenen alsook religieuze en seculiere joden, volksvertegenwoordigers van verschillende partijen naast sociale journalisten; zo uiteenlopend waren de sprekers, de bezoekers maar ook de medewerkers . Het was een bijzondere vermenging van geloof en samenleving in een gezonde verhouding. Het geheel werd opgeluisterd door zang, dans en cultuur. Het belangrijkste echter was het onderlinge respect, de nadrukkelijke wens tot vriendschap, samenwerking en vrede, niet alleen onder de volkeren maar ook in onze eigen thuisstad, Antwerpen. Deze vrede kan echter alleen bereikt worden door te steunen op democratie en Joods-Christelijke beginselen, was de boodschap.

In eigen woorden drukten de sprekers hun boodschap uit.
“Vrede wordt niet bereikt door passiviteit maar eist een collectieve inzet voor fundamentele menselijke waarden gebaseerd op diversiteit en respect voor elkaars identiteit” zei André Gantman, … en feliciteerde de organisatoren van het Shalomfestival voor hun jarenlange inspanningen in de strijd voor de mensenrechten.

In deze moeilijke tijden voor Israël en het Midden-Oosten, staat het joodse volk staat des te meer in voor solidariteit voor elkaar maar ook voor buurlanden, zei de voorzitter van B’nai B’rith Antwerpen, Willy Khan, bij het openen van de 8e editie van het evenement. Hij deelde verder het verlangen van zijn gemeenschap en volk naar VREDE, als een erfenis voor eigen kinderen en voor die van de buurlanden.

“Men zou kunnen zeggen dat de wereld in Antwerpen leeft”, zei parlementslid, Annick De Ridder. In vrede met elkaar leven, benadrukte ze verder, is niet vanzelfsprekend maar vraagt naar een democratische omkadering waar het delen en het respect voor elkaar een behouden recht blijft, is het in Antwerpen of in het Midden-Oosten.

Net zoals Europa een balans tracht te vinden in de recente vluchtelingeninstroom uit het Midden-Oosten, tussen solidariteit en het behouden van eigen identiteit, streeft Israël met alle middelen naar het beschermen van haar burgers, als de enige democratie in een gebied van conflictlanden en dictaturen, zei Benoit Mores, VLD en toont aan als oplossing: "Culturele bruggen bouwen, draagt bij tot het voeden van de vrijheid en de beweging naar positieve verandering. Het zijn deze bruggen waaraan wij moeten werken in onze stad, Antwerpen en in gans de wereld. Of zoals het heilige boek het uitdrukt in Spreuken 8:17 "Wie mij lief heeft, heb ik lief; en wie mij zoekt, zal me vinden." Dat is waar Shalom (vrede) voor staat!

Dankbaar maar ook verdrietig klonk de vice-ambassadrice van Israël terwijl ze de organisatie en bezoekers van het evenement begroette, verbaasd over de manier dat de pers Israël, als de dader blijft afschilderen, terwijl er nu dagelijks onschuldige burgerslachtoffers vallen door geweld en moordaanslagen.

Middenin het evenement, werd de vredesverklaring ‘Shalom’ voorgelezen door de voorzitster van Koinonia Ministries, Eugenia Daskalopoulou-Tarlizou, die met dankbaarheid de joodse gemeenschap aansprak, erkentelijk over de joodse wortels en erfenis van het Christendom en onze brede samenleving. Ze sprak haar solidariteit uit, namens de Christelijke gemeenschap, aan de families van de slachtoffers in Israël en het Midden-Oosten en dankbaarheid over Israël als de enige plaats in de Midden-Oosten waar Christenen en andere gemeenschappen in alle vrijheid hun geloof kunnen beleven.

Ze riep als laatste, namens het Shalomfestival, geestelijke leiders en volksvertegenwoordigers op, om te vechten tegen antisemitisme en elke vorm van religieus extremisme wereldwijd en anderzijds het versterken van het begrip voor elkaar en het samenleven tussen volkeren in ons land en Israël.

Het Shalomfestival is een initiatief van de Alliantie voor Vrede in het Midden-Oosten, de Belgische Coalitie voor Israël, B’nai B'rith Antwerpen, Koinonia Ministries, ORT Belgium, Christenen voor Israël, Beautiful Israel, Anet en Chrétiens Amis d’Israël.

Fotolink:

15/11/2014-JOODSE MAN NEERGESTOKEN IN ANTWERPEN
15/11/2014-JOODSE MAN NEERGESTOKEN IN ANTWERPEN  

We zijn bedroefd bij het vernemen van het nieuws van de aanslag op een jonge joodse man vanochtend in Antwerpen. Het is weeral een voorval van het groeiend antisemitisme in Europa en een blijk van het gevaar waaraan joodse mensen worden blootgesteld, vooral in België, dat getuige was van de schietpartij in mei in het Brusselse Joodse Museum waarbij 4 mensen om het leven kwamen.

De Belgische Coalitie voor Israël veroordeelt met klem zulke handelingen en na het horen van de verklaring van de Nederlandse Hoofdrabbijn, Binyomin Jacobs dat antisemitische incidenten dagelijks plaats vinden, willen we benadrukken dat dit onaanvaardbaar is in de 21ste eeuw.

Ondanks deze niet-geprovoceerde aanslagen, blijven de joodse en christelijke gemeenschappen trouw aan hun boodschap van geweldloosheid en vrede. Een uitdrukking van dit engagement is het Shalom Festival, een gezamenlijk joods-christelijk initiatief dat vrede promoot tussen verschillende gemeenschappen en mensen. Het laatste event vond plaats aan de vooravond van de recente turbulente periode die een toenemend antisemitisme ziet groeien in Europa, maar dat toch sprak van hoop en van de noodzaak bruggen te bouwen voor een betere communicatie en een beter begrip in onze samenleving.

Onze gedachten en onze gebeden gaan uit naar het 31-jaar-oude-slachtoffer en zijn gemeenschap en we vragen op dit moment aan de mensen hun steun te betuigen aan de joodse mensen, die in deze tijd constant bedreigd worden door geweld. De karaktermoord van een individuele gemeenschap kan nooit worden gerechtvaardigd en we mogen niet toestaan dat anti-semitisme gedijt, noch mogen we ons onderwerpen aan een ideologie van angst en intimidatie. 

Bijlage: persbericht Vredesfestival, Shalom in het teken van respect voor de Joodse gemeenschap.

DEMOCRATISCH GEHALTE HOLIBIFEDERATIE EN ULB ZOEK

PERSBERICHT C’AXENT

Vrijheid van meningsuiting onder vuur na actie tegen Léonard Antwerpen/Bilzen, 24 april 2013

De FEMEN actie tegen aartsbisschop Léonard, gisteren aan de ULB universiteit, waarmee hij met ‘wijwater’ uit ‘Mariabeeldjes’ werd overgoten, door met (anti-) godsdienstige leuzen bekladde dames met ontbloot bovenlijf, roept ernstige vragen op in relatie tot de verankering van de vrijheid van meningsuiting in onze samenleving. “Ik lees nergens dat de holibifederatie, noch dat de ULB zelf deze actie veroordeelt.”, aldus Kris Vleugels, voorzitter van C’axent. “ De ULB ‘ziet af van vervolging’ en op de holibiwebsite www.cavaria.be
staat er zonder meer een verslag van de actie”.

Er is blijkbaar geen verzadigingspunt bereikt na de wettelijke gelijkstelling 'paren zelfde geslacht' d.m.v. homohuwelijk en adoptie. 

Als een dergelijke actie zo maar kan, dan houdt dat volgens C’axent in dat deze actievoerders zich buiten de democratische rechtsorde stellen. Ze gebruiken oneigenlijke drukkingsmiddelen, die blijkbaar tot doel hebben om de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen. 

Een FEMEN woordvoerder drukt die pressie als volgt uit: ‘Léonard doen nadenken.’  

Voor de juridische gelijkstelling van paren van gelijk geslacht, had iedereen het recht zich te uiten volgens de opvatting waarvan hij/zij overtuigd was. Nu niet meer? Als aartsbisschop Léonard een strafbare mening uit, dan bestaat hiervoor een gerechtelijke weg. En als het strafbaar wordt om –met respect voor homoseksuele medemensen- een van de democratische meerderheid afwijkende mening te hebben, dan is de vrijheid van meningsuiting helemaal van de baan.

Voor RK mensen moet het schokkend zijn dat symbolen die integraal deel uitmaken van hun geloofsbeleving op een dergelijke manier worden aangewend.

“Als een allochtone groepering zich zou bedienen van dergelijke 'pest' middelen om haar mening op te dringen, zouden onze media en de publieke opinie dan niet op hun achterste poten staan?”, vraagt Vleugels zich af.

Stel dat een dergelijk voorval gericht zou zijn op een Moslim, een (orthodoxe) Jood of een andere minderheid in ons land, zou de zwijgzaamheid dan even groot zijn? Dat de bisschoppenconferentie geen vervolging instelt en de aartsbisschop op een waardige manier reageerde is bijzonder. Het contrast tussen de houding van de ‘dames’ die hun mening opdrongen en die van de aartsbisschop spreekt boekdelen.   

Aantal abortussen blijft stijgen in België

ABORTUSCIJFER STIJGT, MET NAME TUSSEN 20 EN 35 JAAR


De legalisatie van abortus had als doel het aantal abortussen te doen dalen.
In plaats daarvan is het aantal elk jaar sterk toegenomen. Meer dan de helft
van de vrouwen die hun kind laten afslachten, gebruiken anticonceptie.
Anticonceptie lost het probleem niet op, maar vergroot de infanticide.

Door deze “anticonceptieve mentaliteit” ontstaat net een veel losbandigere
levensstijl, waardoor steeds meer vrouwen "ongewenst zwanger" raken.
Onschuldige kinderen bekopen het met hun leven.

Bij deze willen wij ons namens de Pro-Life Actie Liga en namens de gehele prolifebeweging in publiek verontschuldigen ten aanzien van de ongeboren kinderen en van hun Schepper. De inspanningen die we leveren om hun recht op leven te verdedigen blijken ondermaats. De cijfers liegen niet.

Allen, wijzelf op de eerste plaats, die zichzelf "Pro-Life" noemen zullen een (serieus!) tandje moeten bijsteken. Toch willen we niet alleen naar onszelf kijken en nodigen we iedereen uit dit ook te doen. De ongeboren kinderen hebben UW hulp nodig!

Daarom willen wij van deze "gelegenheid" gebruik maken om iets totaal NIEUW aan u voor te stellen: Het 'Genocide Awareness Project' (GAP). Dit project is CRUCIAAL als we abortus willen stoppen!


Engageer u vandaag nog! Daar zijn verschillende mogelijkheden voor:



In naam van de ongeboren kinderen: Bedankt!


Dries Goethals +X3s

namens de Pro-Life Actie Liga

Andere godsdiensten niet verplicht in middelbaar
Ward Kennes als spreker op de prikkelcursus van C'axent

Bron: Het Laatste Nieuws, 27-04-2012, p.9

De middelbare scholen in ons land worden niet verplicht om in de lessen godsdienst en zedenleer andere levensbeschouwingen en godsdiensten aan te raken. Een voorstel daarover van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) en Elisabeth Meuleman (Groen) werd weggestemd door de meerderheidspartijen plus Vlaams Belang. De liberalen en groenen vonden enkel steun bij LDD'er Boudewijn Bouckaert. Volgens CD&V'er Ward Kennes is er nu al voldoende aandacht voor diversiteit in die lessen. (LVDK)

In verband met het artikel hierboven (eigen berichtgeving):

Opmerking Ward Kennes: "Het is er niet om te doen dat leerlingen geen kennis krijgen van of
dialoog mogen aangaan met andere levensbeschouwingen maar wel dat de autonomie van de aanbieders van de levensbeschouwelijke vakken gerespecteerd blijft. De poging om dus vanuit de overheid in te breken in de inhoud van de levensbeschouwelijke vakken is afgeslagen. Het begint met een onschuldig voorstel om ook kennis te nemen van andere levensbeschouwingen (wat in de praktijk al gebeurt) maar we weten niet waar het eindigt als een politieke
meerderheid gaat bepalen wat wel en wat niet in deze vakken mag worden aangeleerd."

Doorbraak in het godsdienstonderwijs   (Bron DS, woensdag 02 mei 2012)

BRUSSEL - In de lessen godsdienst of zedenleer wordt dialoog en samenwerking met andere levensbeschouwingen de regel. Dat is neergeschreven in een tekst die alle instanties onderschreven hebben.

Leerlingen zullen, vertrekkend vanuit hun eigen levensbeschouwing, de andere leren kennen, beter begrijpen, en met hen samenwerken. Dat is het doel van de ‘interlevensbeschouwelijke competenties', die de inspecteur-adviseurs van alle erkende godsdiensten (rooms-katholiek, islamitisch, joods, protestants, orthodox) en niet-confessionele zedenleer hebben neergeschreven. De tekst is goedgekeurd door de instanties van de erkende godsdiensten. De Standaard kon hem inkijken.

Alle leerkrachten van levensbeschouwelijke vakken worden geacht de tekst na te leven. Doen ze dat niet, dan kunnen ze op de vingers getikt worden.

‘De komen de twee jaar gaan we werken aan de implementatie', zegt Francis Jacobs, inspecteur-adviseur katholieke godsdienst, en een van de auteurs van de tekst. ‘We moeten het nu in heel Vlaanderen uitleggen aan de leerkrachten.' Er was een visietekst uit 2005 maar die was te vrijblijvend.

Lees verder in De Standaard

Toekomst parochiekerken
De commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement besprak de 'Conceptnota over een toekomst voor de
Vlaamse Parochiekerk'.

Ward Kennes (C'axent) benadrukte in zijn tussenkomst dat het positief is dat Minister Bourgeois hierin zowel de lokale als de kerkbesturen verantwoordelijkheid geeft en aanzet om hierover samen een visie te ontwikkelen.

Ward is van oordeel dat bijvoorbeeld de aanwezigheid van christelijke
migrantengemeenschappen, vooral in de steden, positieve mogelijkheden biedt
voor religieuze herbestemming of medegebruik van parochiekerken
Bron: Nieuwsbrief Ward Kennes 16.2.12

K.U.L. niet langer katholiek?

Alumni vrezen dat katholieke identiteit KUL wordt
  uitgehold

De Katholieke Universiteit Leuven zou langzaam maar zeker afstand nemen haar katholieke identiteit. Dat vrezen
  alvast enkele alumni, zoals Peter Vande Vyvere (hoofdredacteur van Tertio) en Ward Kennes (CD&V-volksvertegenwoordiger en burgemeester van Kasterlee). Ze baseren zich daarvoor op enkele uitgelekte nota's. In een open brief roepen zij hun alma mater op haar katholieke identiteit te behouden."Alles wijst erop dat de nieuwe ideologen koste wat het kost elke associatie met het katholicisme en de katholieke kerk willen weren", schrijven de alumni. Zo zou de K.U. Leuven bijvoorbeeld evolueren naar KU Leuven, wat volgens de alumni een eerste stap is in het lozen van de K. "In de teksten rest geen enkel spoor van een positieve herijking van de katholieke inspiratie."Ook zou de structuur van de universiteit hertekend worden. Daarbij zou een denkspoor bestaan om de vertegen-woordiging van de bisschoppen drastisch te beperken. "Dat zou
  meteen betekenen dat de feitelijke band met de levende, universele kerkgemeenschap wordt doorgeknipt", klinkt het.

 

Vervolg artikel: De Morgen, 19.12.2011 
Voorstel om christelijke feestdagen af te schaffen

Bron: Zita, 14.10.2011 (Lees artikel verder op zita.be)
De officiële feestdagen mogen niet meer verwijzen naar het katholieke geloof. Ze moeten volledig "seculier" zijn. Dat vindt het onafhankelijke kamerlid Laurent Louis. Hij heeft een hele lijst met nieuwe feestdagen ingediend om de huidige te vervangen. Zijn wetsvoorstel wordt straks door de Kamer in overweging genomen.

Nieuwjaarsdag, 1 mei, 21 juli en 11 november blijven bestaan zoals nu, maar verder verandert alles. Pasen en Pinksteren verdwijnen, Kerstmis blijft bestaan maar het krijgt een andere betekenis. Eerder al bepleitte het eindrapport van de Interculturele Dialoog, die door minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) werd georganiseerd, voor een hervorming van de wettelijke feestdagen. Maar deze groep wilde meer feesten van andere godsdiensten invoeren. Dat leidde tot een storm van protest. Louis heeft andere bedoelingen. Voor hem moeten alle feesten "seculier" worden. Het is geleden van Maximilien de Robespierre tijdens de Franse revolutie dat dit nog geprobeerd werd.

Heb je een mening over dit onderwerp? Er staat een peiling op onze website over een gelijkaardig onderwerp.

Resolutie over situatie christelijke en andere religieuze minderheden in het Vlaams Parlement

C'axenter en ECPM lid Ward Kennes (CD&V en C'axent) haalt zijn slag thuWard Kennes als spreker op de prikkelcursus van C'axentis en brengt het probleem op de Vlaamse politieke agenda en in de media.

De commissie buitenlands beleid van het Vlaams Parlement gaf unaniem zijn steun aan een voorstel van resolutie over de situatie van christelijke en andere religieuze en

levensbeschouwelijke minderheden in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië.


Vlaams volksvertegenwoordiger Ward Kennes die aan de basis ligt van de resolutie, is tevreden met deze kamerbrede steun: “Zoals het Europees parlement en de Raad van Europa, neemt ook het Vlaams Parlement een duidelijk standpunt in over een aantal recente schendingen van het recht op vrijheid van geloof of levensbeschouwing, om van geloof te veranderen of er aan te verzaken.”


Religieuze gemeenschappen die reeds eeuwenlang in bepaalde landen leven, staan vandaag onder zware druk. De laatste jaren is de situatie van christenen in sommige landen drastisch verslechterd of zelfs ronduit precair geworden.


Iraakse christenen ontvluchten als gevolg van het voortdurende geweld massaal

steden als Bagdad. De blasfemiewetten in Pakistan verklaren andersgelovigen zo goed als vogelvrij. Salmaan Taseer, de gouverneur van Punjab, en de christelijke Pakistaanse Minister

Shahbaz Bhatti, die ijverden voor afschaffing van deze wet, werden dit jaar allebei vermoord door extremisten.


Niet alleen christenen worden geviseerd, maar ook bepaalde strekkingen binnen de islam zoals de Ahmadi-moslims, en wie zich niet tot een godsdienst bekent.

In verscheidene landen is het organiseren van erediensten zonder meer verboden, of staat de doodstraf op als afvalligheid beschouwde bekering tot een andere levensbeschouwing. Ook discriminatie, mishandeling en vernieling van eigendommen, ontvoering en gedwongen bekering komen voor. In Egypte laait in de context van de recente politieke en sociale omwentelingen het geweld tegen Koptische christen op.

In de resolutie vraagt het Vlaams Parlement aan de Vlaamse Regering om in het kader van de samenwerking met derde landen rekening te houden met de eerbiediging van de vrijheid van godsdienst, aandacht te schenken aan de situatie van religieuze en levensbeschouwelijke minderheden, en de grootste omzichtigheid te hanteren bij het verlenen van vergunningen voor wapenexport naar landen waar de rechten van religieuze minderheden worden geschonden. Het Vlaams Parlement beklemtoont in de resolutie dat het gehecht is aan de vrijheid van godsdienst, geweten en gedachte, en verzoekt ook alle religieuze autoriteiten verdraagzaamheid te bevorderen en zich in te zetten tegen haat, en gewelddadig extremisme.

Stuk

nr. 1126 Voorstel van resolutie betreffende de situatie van christelijke en

andere religieuze en levensbeschouwelijke minderheden in het Midden-Oosten,

Noord –Afrika, en Azië, aangenomen in de commissie op 21-06-2011


 

CD&V op historisch dieptepunt
Misschien wordt het voor CD&V tijd voor een conclusie zoals de Nederlandse CDA voorzitter trok, namelijk dat het hervinden van de eigen authenticiteit belangrijker is dan zetels halen. De zucht naar kiezersucces is bij CD&V immers steeds de oorzaak van verlies geweest en dit op alle vlakken. KV

Zie artikel in DS van 11 juni 2011:

'Peiling bewijst dat Vlamingen grote hervormingen willen'

Een jaar na de verkiezingen zijn N-VA en Groen! de winnaars. (...)

De winnaar van de verkiezingen betaalt dus geen prijs voor een jaar zonder regering, integendeel. De N-VA is bijna dubbel zo groot als de tweede grootste partij, CD&V, die strandt op 17,5 procent (status-quo in vergelijking met vorig jaar). Ook in de persoonlijke populariteitspoll is het al Bart De Wever wat de klok slaat.

De partijen die het meest het gelag betalen, zijn Open VLD en in mindere mate Vlaams Belang. In vergelijking met de vorige peiling, daalt Open VLD met ruim 2 procent. Vooral de liberalen lijken te lijden onder de profilering van de N-VA de jongste weken, sinds formateur Elio Di Rupo (PS) aan de slag is, als een sociaal-economisch rechtse partij.

De tweede winnaar heet Groen!. Die partij staat met 9,2 procent op haar hoogste niveau, sinds het begin van deze peiling in 2003. Daarmee zijn de twee winnaars van de verkiezingen vorig jaar, ook winnaar van de peiling.

Voor CD&V is de kater lang niet weg. Scoorden ze vorig jaar al historisch slecht bij de verkiezingen, dan halen ze ook in deze peiling amper 17,5 procent, het slechtste resultaat ooit gemeten. Alle partijen blijven kiezers verliezen aan de N-VA, behalve Groen!
Ward Kennes: resolutie tegen christenvervolging in Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië
C'axent, 3 maart 2011

Gisteren heeft C'axent Vlaams Parlementslid Ward Kennes (CD&V) een ontwerp van resolutie opgesteld om te worden ingediend in het Vlaams Parlement, dat de Vlaamse Regering moet opdragen de betrokken landen op te roepen om haar christelijke burgers betere bescherming te bieden en het universeel mensenrecht op vrijheid van godsdienstbeleving toe te passen.

Nu is het een kwestie van de nodige steun te bekomen voor dit initiatief, zowel binnen als buiten de meerderheid in het Vlaams Parlement.

Zie voor de inhoud hieronder.
NTWERP resolutie over de situatie van christelijke en andere religieuze en levensbeschouwelijke minderheden in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië

Toelichting

Moslims en christenen leven in het Midden-Oosten al eeuwenlang samen. Van oudsher wonen er relatief grote gemeenschappen van Koptische christenen in Egypte en Assyrische christenen in Irak. Door de eeuwen heen slaagden de christelijke gemeenschappen er in een modus vivendi te vinden als minderheid in islamitische landen. De laatste vijftien jaar is door de opkomst van strekkingen binnen de islam die ijveren voor een exclusief islamitische samenleving en de oorlog in Irak de situatie van de christelijke gemeenschappen drastisch verslechterd en zelfs ronduit precair geworden. Naast de niet-islamitische minderheden bestrijden de extremisten ook andere islamitische strekkingen. De gewelddadige aanslagen in de Pakistaanse stad Lahore in mei vorig jaar en recent in Indonesië tegen moskees en ontmoetingsplaatsen van Ahmadi-moslims zijn exemplarisch voor het geweld tegen deze gemeenschap.

Het aantal aanvallen op christenen en christelijke gemeenschappen is in 2010 wereldwijd gestegen. Meer dan driekwart van alle religieuze geweld is gericht tegen christenen. De situatie van de christelijke gemeenschappen is in sommige gevallen zodanig verslechterd dat hun voortbestaan wordt bedreigd. Iraakse christenen ontvluchten, als gevolg van het voortdurende geweld, massaal steden als Bagdad. In Irak waren er vorig jaar aanslagen tegen christelijke studenten, tegen de Syrisch-katholieke Kerk in Bagdad en een reeks bomaanslagen in wijken waar Assyrische christenen wonen. In het noorden van Nigeria werden honderden mensen vermoord bij aanvallen met zwaarden en machetes tegen de christelijke gemeenschap. Tijdens de oudejaarsdienst van Koptische christenen in Alexandrië kwamen door een aanslag 21 mensen om het leven. Ook op kerstavond kwamen Koptische christenen om in een dorp in Zuid-Egypte. Al Quaida dreigt met aanslagen tegen Koptische christenen in Egypte. In Indonesië werden recent enkele kerken in brand gestoken. Het vernielen van eigendommen van christenen, ontvoering, mishandeling en geforceerde bekering komen in meerdere landen voor.

Niet enkel het geweld bedreigt in verscheidene landen het voortbestaan van christelijke en andere religieuze minderheden. Vaak garandeert de wetgeving de godsdienstvrijheid niet, of ontzegt ze bepaalde burgerrechten op grond van geloof of levensbeschouwing. In verscheidene landen, waaronder Saudi-Arabië en Noord-Korea, is het vrij organiseren van de christelijke eredienst zonder meer verboden. Maar ook in landen waar officieel godsdienstvrijheid heerst, lopen christelijke en andere religieuze en levensbeschouwelijke minderheden gevaar. In verscheidene landen in het Midden-Oosten staat de doodstraf op bekering tot het christendom. In Iran valt de politie geregeld kerken binnen tijdens diensten om de identiteit van de aanwezigen te controleren, en worden bekeerlingen opgepakt. In Pakistan is een blasfemiewet van kracht die anders-gelovigen zo goed als vogelvrij verklaart. De overtreding van deze wet die met de dood kan worden bestraft, hangt als een schaduw over het leven van christenen, hindoes, sikhs en ahmadiyyas. De terdoodveroordeling van Asia Bibi, een christelijke moeder, in november 2010 is hiervan een schrijnend voorbeeld. Geregeld nemen extremistische moslims het recht in eigen handen als de rechter oordeelt dat er geen sprake was van godslastering. Salmaan Taseer, de gouverneur van Punjab, werd op 4 januari 2011 vermoord omdat hij gekant was tegen de Pakistaanse wet op godslastering. Op 3 maart 2011 werd Shahbaz Bhatti, de christelijke Pakistaanse minister bevoegd voor religieuze minderheden, vermoord. Ook hij ijverde voor wijzigingen aan deze wet. Onder meer Koptische christenen in Egypte en ahmadi-moslims in Pakistan worden geconfronteerd met discriminatie, zoals het niet of beperkt toelaten tot overheidsfuncties en het ontzeggen van burgerrechten.

De recente politieke en sociale omwentelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika vormen zowel een factor van hoop als een factor van bezorgdheid voor de toekomst van christelijke en andere religieuze en levensbeschouwelijke minderheden in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië.

Gelet op:

-artikel 18 van Universele Verklaring van de rechten van de mens van 1948,

-artikel 18 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten van 1966,

-de VN- Verklaring inzake de uitbanning van alle vormen van intolerantie en discriminatie op grond van religie en overtuiging van 1981,

-de verslagen van de speciale VN- rapporteur over de vrijheid van godsdienst en overtuiging, in het bijzonder die van 29 december 2009, 16 februari 2010 en 29 juli 2010,

-artikel 9 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens van 1950,

-artikel 10 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie,

-artikel 3, lid 5 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU),

-artikel 17 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU),

-de resolutie ‘over de situatie van christenen in de context van vrijheid van godsdienst’ die het Europees Parlement heeft aangenomen op 20 januari 2011,

-de aanbeveling van 27 januari 2011 nr. 1957 van de Raad van Europa ‘over het geweld tegen christenen in het Midden-Oosten’,

Overwegende:

-dat in artikel 18 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten is bepaald dat iedereen recht heeft op de vrijheid van denken, geweten en godsdienst; dat dit recht mede de vrijheid omvat een zelf gekozen godsdienst of levensovertuiging te hebben of te aanvaarden, alsmede de vrijheid hetzij alleen, hetzij met anderen, zowel in het openbaar als in zijn particuliere leven zijn godsdienst of levensovertuiging tot uiting te brengen door de eredienst, het onderhouden van de geboden en voorschriften, door praktische toepassing en het onderwijzen ervan,

-alle gewelddadige aanvallen die de voorbije jaren en maanden in verscheidene landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië gebeurden tegen christelijke en andere religieuze en levensbeschouwelijke minderheden,

-de veelvuldige en in aantal toegenomen arrestaties van en strafrechtelijke aanklachten tegen christenen, meer bepaald op grond van wetten tegen godslastering en op grond van wetten die straffen bepalen op bekering tot het christendom of het aannemen van een niet-islamitische religie of overtuiging,

-het verbod op het organiseren van de (christelijke) eredienst, het ontzeggen van burgerrechten aan leden van christelijke en andere religieuze en levensbeschouwelijke minderheden, en het onderdrukken van deze minderheden, in verscheidene landen in het Midden-oosten en Azië,

-de discriminatie van christelijke en andere religieuze en levensbeschouwelijke minderheden in deze landen,

-dat sommige christelijke gemeenschappen en andere religieuze minderheden in hun voortbestaan worden bedreigd, wat een immens verlies zou betekenen van een belangrijk deel van het culturele en religieuze erfgoed van de betreffende landen,

-overwegende dat de christelijke gemeenschappen reeds tweeduizend jaar in het Midden-Oosten zijn gevestigd, hun aanwezigheid in het Midden-Oosten het slaan van bruggen tussen culturen bevordert, en hen tot bemiddelaars maakt in een vredesdialoog tussen het Westen en het Midden-Oosten,

-dat een dialoog tussen de religieuze gemeenschappen van cruciaal belang is om vrede en wederzijds begrip tussen volkeren en gemeenschappen te bevorderen,

-de actuele politieke en sociale omwentelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika,

Het Vlaams parlement:

-betuigt zijn medeleven aan de families van de slachtoffers van aanvallen op religieuze en levensbeschouwelijke minderheden,

-is bezorgd over de uittocht van christenen uit gebieden en landen waar zij reeds eeuwen zijn gevestigd en een belangrijke bijdrage leveren aan de diversiteit, het culturele erfgoed en de samenleving,

-veroordeelt krachtig de aanslagen op christelijke en andere religieuze en levensbeschouwelijke minderheden,

-drukt de hoop uit dat de huidige politieke en sociale omwentelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika leiden tot democratische regimes, die de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, zoals bepaald in artikel 18 van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, respecteren en vrijwaren voor alle burgers.

Het Vlaams parlement verzoekt de Vlaamse regering:

-er bij de EU-instellingen op aan te dringen de situatie van christelijke en andere religieuze en levensbeschouwelijke minderheden als een prioritaire kwestie te bespreken en te behandelen, en gevolg te geven aan de resolutie aangenomen door het Europees parlement en de aanbeveling gedaan door de Raad van Europa,

-in het kader van de samenwerking en het sluiten van overeenkomsten met derde landen rekening te houden met de eerbiediging van de vrijheid van godsdienst conform de internationale verdragen, en aandacht te schenken aan de situatie van christelijke en andere religieuze en levensbeschouwelijke minderheden,

-het verlenen van vergunningen voor de export, import en doorvoer van wapens, munitie en materieel voor militair gebruik of voor ordehandhaving van en naar de landen waar de rechten van christelijke en andere religieuze minderheden worden geschonden, met de grootste omzichtigheid te behandelen en ten minste in overeenstemming met wapenwetgeving,

-in haar contacten met de autoriteiten van de landen waar aanvallen tegen christelijke en andere religieuze en levensbeschouwelijke minderheden gebeuren erop aan te dringen dat de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, zoals bepaald in artikel 18 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke rechten wordt verzekerd, en de persoonlijke veiligheid en fysieke integriteit van leden van religieuze en andere levensbeschouwelijke minderheden wordt gevrijwaard,

-in haar contacten met de autoriteiten van de betreffende landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië erop aan te dringen de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, zoals bepaald in artikel 18 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten te eerbiedigen en alle vormen van onderdrukking, het ontzeggen van burgerrechten en discriminatie door de overheid op grond van geloof of levensbeschouwing te bannen, en discriminatie op grond van geloof of levensbeschouwing te verbieden,

-de autoriteiten van de betreffende landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië aan te moedigen in hun intern recht de internationaalrechtelijke teksten op te nemen die de vrijheid van denken, geweten en godsdienst beschermen, en deze vrijheden te doen eerbiedigen.

02-03-2011

Ward Kennes

Torfs wil CD&V hervormen
Bron: Belga


In een interview dat deze week in Knack verschijnt, ontvouwt CD&V-senator Rik Torfs zijn visie op de partij. ‘Ik geloof dat bij de christendemocraten de sleutel voor de samenleving van morgen kan zitten. Op voorwaarde dat de partij grondig wordt vernieuwd. En dan bedoel ik ook werkelijk grondig.’

(...)
'Als je een nederlaag hebt geleden, moet je niet proberen om de winnaar te kopiëren, maar moet je diep in je eigen hart kijken en zien waarin je zelf nog gelooft. Ik geloof dat bij de christendemocraten de sleutel voor de samenleving van morgen kan zitten. Op voorwaarde dat de partij grondig wordt vernieuwd. En dan bedoel ik ook werkelijk grondig.’
Er bestaan verschillende strekkingen binnen de partij, aldus Torfs. ‘Sommigen vinden dat onze ideologie nog volledig intact is en dat er niets moet aan veranderen. Anderen vinden dat de ideologie een beetje aan deze tijd moet worden aangepast. Nog anderen, en tot die strekking behoor ik zelf, vinden dat we onze ideologie grondig moeten herdenken'.

(...)

'Het grote probleem met dat personalisme is dat het een te gemakkelijke harmonie veronderstelt tussen individu en gemeenschap. Een moderne christendemocraat moet uitgaan van de mens zoals hij is, niet van de mens zoals hij zou moeten zijn. Vandaag mag de gemeenschap niet meer automatisch primeren op het individu. Vandaag moeten we naar de concrete mens kijken en voor ieder vraagstuk afzonderlijk nagaan wat overweegt: het individu of de gemeenschap?’, aldus Torfs.

Huidig voorzitter Wouter Beke sluit volgens Torfs meer aan bij de wat klassiekere christendemocratie. (...)

Christelijke stem verzwakt

Uit Tertio,
16.06.2010
Lees verder op tertio.be

Zowel in België als in Nederland veroorzaakten de parlementaire verkiezingen een politieke aardverschuiving. Gevolg is alvast dat expliciet christelijke stemmen er minder zullen weerklinken.

Jan De Volder | De N-VA-‘tsunami’ en de winst van de PS in België en de ruk naar liberaal-rechts in Nederland leiden ertoe dat er minder christelijke stemmen weerklinken in de parlementen van de Lage Landen. (...) 

Na de parlementsverkiezingen in 2007 bevroeg Tertio de 150 Belgische Kamerleden. Het is opvallend dat veel parlementairen die toen aangaven dat hun geloof een belangrijke rol speelde in hun persoonlijk en politiek leven, er vandaag niet meer bijzijn. Toenmalig kamerlid Herman Van Rompuy werd inmiddels tot hogere oorden geroepen en CD&V-ers Mark Verhaegen en Tony Van Parys kwamen niet meer op. Hetzelfde geldt aan CDH-kant voor een overtuigd christen als Clotilde Nyssens. Mia De Schamphelaere kon vanuit de ondankbare vijfde plaats in Antwerpen geen zetel in de wacht slepen (...)
Met Deschamphelaere verdwijnt het laatste lid van C’axcent – de beweging die ijvert voor een scherper christelijk ethisch en sociaal profiel binnen de christendemocratie – uit de federale Kamer. “Dat heeft ook te maken met de plaatsen die overtuigde christenen op de lijsten aangeboden krijgen”, zegt voorzitter Kris Vleugels bitter. “Door die evolutie dient de idee zich weer aan om met een eigen lijst op te komen, buiten de christendemocratie. Al is dat door de kiesdrempel een kamikaze-oefening.” Weliswaar tellen de CD&V- en CDH-fractie nog wel verkozenen die uitkomen voor hun geloof, zoals onder anderen Pieter De Crem, Steven Vanackere, Wouter Beke of nieuwkomer Rik Torfs, en zijn er ook in andere partijen gelovige christenen. VB-kamerlid Alexandra Colen die zich vorige week nog in het nieuws werkte door ‘progressieve media’ te verscheuren, kon haar zitje alvast veiligstellen.
28 maart: TRIESTE VERJAARDAG:
20 jaar ABORTUSWET in BELGIË
'Mars voor het leven' trok op 28 maart door Brussel. U was er bij? Dank u wel!
Op initiatief van studenten werd op zondag 28 maart een "Mars voor het leven" gehouden in Brussel. De opkomst van 1700 deelnemers was duidelijk meer dan ze hadden verwacht. De eerste 800 aanwezigen was er een rode of witte roos, die nadien op de trappen van het Justitiepaleis kon worden gelegd, bij wijze van rouwbetoon. Het waren echter niet alleen de geaborteerde kinderen die als slachtoffers werden herdacht. Ook voor de talloze vrouwen, die na een ondergane abortus in een diepe crisis terechtkwamen, was er begrip en aandacht. Enkele pakkende getuigenissen vielen hoorbaar in de smaak. Ook kardinaal Léonard bekende kleur en vereerde de mars met zijn aanwezigheid.
20 jaar abortuswet is lang genoeg volgens de manifestanten. Laurette Onckelinkx denk daar blijkbaar anders over, want die wil de wettige termijn, waarbinnen abortus is toegelaten, nof verlengen, zodat ook latere abortussen in België mogelijk zouden zijn. Deze manifestatie was dus duidelijk niet uit de lucht gegrepen. Kris Vleugels.
http://28march2010.be
Helft tieners laat zwangerschap afbreken
Opmerkelijke regionale verschillen

Bron: Tertio 23/03 (lees verder op tertio.be)

Het aantal tienerabortussen in België blijft elk jaar stijgen, zij het dat Vlaanderen in 2007 een verrassend geboortegolfje kende. Dat blijkt uit een studie van jeugdarts Chantal Kortmann, meldt het christelijk weekblad Tertio vandaag.

Dokter Chantal Kortmann is lid van de parlementaire evaluatiecommissie die werd opgericht na de goedkeuring van de abortuswet, nu precies twintig jaar geleden. Een van de uitgangspunten van de wet was het terugdringen van illegale abortussen bij tieners, vooral door een betere voorlichting over anticonceptie. Zij analyseerde de cijfers van geboorten en abortussen bij tien- tot negentienjarigen tussen 2003 en 2007. In die periode nam het aantal tienerzwangerschappen opvallend toe. “Terwijl het aantal bevallingen bij tienermoeders veeleer stabiel bleef, is het aantal abortussen ongeveer tegelijk toegenomen met het aantal zwangerschappen. Vanaf 2006 zien we bijna voor elke geboorte een abortus.” Er zijn opmerkelijke regionale verschillen. Terwijl in Vlaanderen tot 2007 het aantal zwangerschapsafbrekingen bij tienermeisjes sterker toenam dan het aantal bevallingen, werd in 2007 plots een geboortepiekje geregistreerd. Volgens Kortmann komt dat mogelijk door de ‘babymediahype’ onder invloed van populaire tv-programma’s als Babyboom en De Planckaerts, waarin tienermoeders aan bod kwamen, en is de piek dus eenmalig.
(...)
Globaal bekeken ligt de abortusratio bij tieners zeer hoog, concludeert Kortmann, met een op de twee tienerzwangerschappen in België. “Er is een stijgende trend: van 28 procent bij het begin van de abortusregistratie naar 48,3 procent in 2007.

(...)

“Alle preventiecampagnes om jongeren aan te zetten condoom of pil te gebruiken en zo ongewenste zwangerschappen te voorkomen, hebben gefaald. Meer nog, ze werken risicogedrag in de hand”, zegt Chantal Kortmann.
20 jaar abortuswet: Mars voor het leven www.28march2010.be

Vlaams Netwerk Armoede boos op ministers Vandenbossche en Lieten mbt aardgasbudgetmeters

Bron: Vlaams Netwerk Armoede, 26.02.10


Mensen blijven in de kou en zonder warm water zitten!

Sinds meer dan 2 maanden zijn wij, het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen, met Vlaams minister van Energie Freya Van Den Bossche verwikkeld in wat intussen alleen nog kan bestempeld worden als een éénrichtingsgesprek.
Wij kunnen alleen maar besluiten dat de minister weigert het probleem met betrekking tot de aardgasbudgetmeters te zien!

Wie thuis een aardgasbudgetmeter geïnstalleerd kreeg kan enkel gas verbruiken indien hij of zij die meter door middel van een oplaadkaart oplaadt. Omdat een minimumlevering voor gas niet bestaat, staan mensen die daarvoor het geld niet hebben voor de keuze: of ze laden op en bouwen een ernstige betalingsachterstand op voor andere kosten (bvb. de huur), of ze laden niet op en zetten zichzelf zonder verwarming, warm water en vaak ook kookgelegenheid.

Op het Verticaal Permanent Armoedeoverleg Energie van 26 januari ll. zetten wij, op dat ogenblik reeds voor de 3e maal, ons standpunt over de kwestie uiteen.
Hier kwam enkel uit dat de minister samen met de verenigingen waar armen het woord nemen vóór volgende winter zal onderzoeken of een minimumlevering voor aardgas kan worden ingebracht in de aardgasbudgetmeter.

Het antwoord op onze vraag om in afwachting van een oplossing voor de minimumlevering alle reeds geïnstalleerde aardgasbudgetmeters te desactiveren en de verdere uitrol van bijkomende meters stop te zetten, kwam later per brief.

Op onze dringende vraag wordt niet ingegaan, meer nog: een aantal passages in het antwoord van de minister zijn heel opmerkelijk:

a) De minister stelt dat de problemen grotendeels slaan op overgangsproblemen. Want 'de mensen moesten maanden voorafgaand aan de winter kunnen opladen/sparen en hebben dat niet kunnen doen, omdat de aardgasbudgetmeters daarvoor te laat zijn geïnstalleerd. We hebben meermaals uitgelegd dat 'opladen in de zomer om in de winter voldoende gespaard te hebben' compleet onrealistisch is: veel mensen zitten in de winter met veel te hoge energiefacturen en ook in de zomer met een te laag inkomen om dit te realiseren. Dit is geen tijdelijk probleem, maar een structureel probleem.
b) De minister zegt: Eandis gaat nu meer verfijnd te werk dan voorheen. De verdere uitrol van de aardgasbudgetmeters (1000 per maand), zou nog enkel gebeuren bij mensen die afgesloten werden. Dit klopt niet met wat ons zowel door het kabinet als Eandis zelf is verteld: men schrijft wel prioritair mensen aan die nu zijn afgesloten, maar dat wil nog niet zeggen dat die daar ook op in gaan. Bovendien bevestigt men ons dat indien men met deze mensen niet aan het vooropgestelde aantal van 1000 te installeren budgetmeters per maand komt ook bij anderen verder wordt geïnstalleerd. Ook: er zouden geen voorwaarden zijn verbonden aan heraansluiting. De minister vergeet er dan wel bij te vertellen dat wij, samen met de VREG, momenteel net in een discussie zijn verwikkeld over het invoeren van een terugvorderingssysteem van openstaande schulden in de aardgasbudgetmeter. Eandis wordt dus eerder aangemoedigd om bugetmeters te installeren, zo zijn ze zeker om straks een deel van hun g! eld snel te recupereren.
Zo zijn we terug bij af: wie geen geld heeft om op te laden, sluit zichzelf af van gas.
c) De minister schrijft 'deze mensen moeten dringend contact opnemen met het OCMW'. De kern van de kwestie is net dat niemand, ook de OCMW's niet, zicht heeft op wie zichzelf op deze manier afsluit. Tenzij de betrokkene zelf de stap naar het OCMW zet, wat nu net bijzonder vaak niet gebeurt, onder meer omdat de drempel om naar het OCMW te stappen voor veel mensen nog steeds bijzonder groot is. Met de suggestie van de minister aan het Vlaams Netwerk om te helpen bij het uitwerken van een methodiek om deze mensen op te sporen geeft zij trouwens meteen toe dat zij dat zelf ook wel weet. Bovendien is het nog maar de vraag of wie naar het OCMW stapt daar ook geholpen zal worden. We weten dat ook dat in veel gevallen niet gebeurt.
d) De minister verwijst in haar brief ook expliciet naar een aanbeveling van het Vlaams Parlement om 'een aardgasbudgetmeter te gebruiken zoals de budgetmeter elektriciteit, zodra de technische en veiligheidseisen dat mogelijk maken'. Ze vergeet er bij te zeggen dat het Vlaams Parlement er in diezelfde aanbeveling even expliciet naar verwees 'het kunnen beschikken over minimumleveringen aan energie te beschouwen als een grondrecht'. Net die minimumlevering is nu niet mogelijk, vandaar onze vraag naar de stopzetting/desactivering van de aardgasbudgetmeters.

Pijnlijk is bovendien het feit dat de minister bevoegd voor de coördinatie van de armoedebestrijding deze brief, in afwezigheid van haar collega Vandenbossche, ondertekende.
Tot slot
Het Vlaams Netwerk Armoedebestrijding roept de Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement op om de bestaande aardgasbudgetmeters uit te schakelen en te stoppen met de verdere installatie van bijkomende exemplaren. Dit totdat er een oplossing is zodat iedereen, ook de zwaksten in de maatschappij, zeker een minimumlevering aardgas hebben.

Wat denkt de katholiek in Vlaanderen? Niet wat u denkt

Bron: Tertio, 07-02-2010 - Hans Tytgat (Lees verder op tertio.be)

Katholieken in Vlaanderen. Vroeger een afgelijnd geheel, nu heel wat minder. Maar wat denken ze van allerhande maatschappelijke thema’s? Tertio vroeg het hen voor zijn tiende verjaardag, samen met de collega’s van KERK&leven.

De katholieke kerk in Vlaanderen haalde de voorbije maanden geregeld het nieuws: met het afscheid en de opvolging van kardinaal Godfried Danneels, de keuze voor aartsbisschop André-Joseph Léonard, plannen voor een abortuskliniek in Mechelen en de discussie over de protocollaire plaats van de kardinaal. De media creëren zo een beeld van de katholieke gelovige. Maar wat denkt de Vlaamse katholiek zelf? Tertio legde hem een vragenlijst voor over zijn visie op maatschappij en kerk.

Tertio stelde met de collega’s van het weekblad KERK&leven een kerstenquête op. Op de websites van Tertio en Kerknet kon wie dat wou antwoorden op vragen over cultuur, migratie, justitie, economie, onderwijs, het sociaal klimaat en de medische zorg. De vragen en de resultaten van de enquête werden voorgelegd aan het gerenommeerde Nederlandse onderzoeksbureau Kaski. De onderzoekers van de universiteit van Nijmegen zijn erg deskundig in het bestuderen van religie en samenleving. Zij waren een ideale partner om de enquête wetenschappelijk te onderbouwen. Het was de taak van het onderzoeksbureau om daaruit de mening van de ‘kerkbetrokken’ katholiek te distilleren. Kerkbetrokken is wie minstens een keer per maand de kerk bezoekt. In totaal hebben meer dan 1.200 mensen de enquête ingevuld. Om de representativiteit van die groep te vergroten werd een vergelijking gemaakt met de resultaten van de European Social Survey van 2006, waarna de! resultaten werden herwogen. De enquête leidde tot opmerkelijke resultaten. Die werden voorgesteld tijdens de feestzitting van tien jaar Tertio afgelopen zaterdag in Leuven.

De ondervraagde kerkbetrokken Vlaamse katholiek blijkt sociaal behoorlijk progressief. Zo pleit hij voor het verkleinen van de inkomensverschillen, is hij een groot voorstander van meer duurzaamheid, meer zorg voor de zwakke groepen, een eerlijke handel, een grotere zorg voor het psychologische welzijn van de werknemers, een betere mantelzorg en de opvang van hulpbehoevende ouders in het eigen gezin. Solidariteit is heel belangrijk. Cultureel is de Vlaamse katholiek veeleer behoudsgezind. Hij stelt zich terughoudend op ten opzichte van de ik-cultuur en verwerpt individualistische keuzes bij echtscheiding, abortus en euthanasie.

(...)

DE SCHAMPHELAERE KOMT OP VOOR VRIJHEID VAN GODSDIENST IN DE GEVANGENIS
Bron: KerkNet,15.01.10  

Dinsdag is het ontwerp tot wijziging van de Basiswet betreffende het gevangeniswezen eenparig gestemd door de commissie justitie. De meerderheid van de voorgestelde bepalingen heeft betrekking op het tuchtregime van de gedetineerden.
Een gedetineerde kan onder meer als tuchtsanctie opgelegd krijgen dat hij in afzondering moet verblijven. De Basiswet voorziet dat voor de duur van de tuchtsanctie de gedetineerde niet mag deelnemen aan gemeenschappelijke activiteiten, tenzij deze kaderen in het recht van vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing. Het ontwerp wil deze uitzondering schrappen. Volksvertegenwoordiger De Schamphelaere vindt het echter belangrijk dat het recht op godsdienstbeleving voor gedetineerden behouden blijft. Er werd in het ontwerp weliswaar voorzien dat de directeur moet waken over het feit dat de gedetineerde zijn godsdienst of levensbeschouwing individueel kan belijden en daartoe dagelijks het bezoek kan ontvangen van de daarvoor aan de gevangenis verbonden of tot de gevangenis toegelaten vertegenwoordiger van zijn godsdienst of levensbeschouwing, maar dit is volgens De Schamphelaere onvoldoende: “De beleving van liturgische bijeenkomsten is van nature niet individueel, maar wel gemeenschappelijk en bovendien heeft iedereen, volgens de universele verklaring van de rechten van de mens, het recht zijn godsdienst met anderen te belijden”. Daarom diende De Schamphelaere een amendement in dat voorziet dat de directeur aan de gedetineerde kan toestaan om deel te nemen aan vormingsactiviteiten in gemeenschappelijk verband, maar ook aan gemeenschappelijke activiteiten in het kader van de godsdienst of de levensbeschouwing. Het amendement en het ontwerp werden dinsdag unaniem goedgekeurd.

Kinderen gescheiden ouders zijn depressiever

Bron: Gezondheidsnet.rnews.be

Scheiden doet lijden. Niet alleen door de partners zelf, maar misschien nog meer door de kinderen.
kindhoofdtelefoon

Meer angstgevoelens, vaker blijven zitten en een lagere tevredenheid. En dus scoren kinderen van gescheiden ouders een stuk hoger op de depressieschaal. Ook al heeft een scheiding dus niet meteen zichtbaar invloed op de kinderen, toch mogen de gevolgen van een scheiding niet onderschat worden. 
Qua zakgeld en persoonlijke bezittingen, zoals gsm’s en spelconsoles, hebben de kinderen van gescheiden ouders het vaak beter. Toch zijn ze minder tevreden met hun bezittingen, met de algemene materiële omstandigheden en de huisvesting. 
Al kunnen ouders de gevolgen van een scheiding wel proberen beperken. "Een goede ouder-kindrelatie, weinig conflicten en een ondersteunende opvoeding na de scheiding zijn factoren die het negatieve effect van een scheiding kunnen inperken.", aldus de Leuvense onderzoekers.
Zes studenten van de K.U. Leuven voerden het onderzoek uit bij 2.000 Vlaamse jongeren tussen 12 en 18 jaar. Eén op vier maakte een scheiding van zijn ouders mee.  

Door: Elien Haentjens
Bron: Katholieke Universiteit Leuven - 17-12-2009

Qua zakgeld en persoonlijke bezittingen, zoals gsm’s en spelconsoles, hebben de kinderen van gescheiden ouders het vaak beter. Toch zijn ze minder tevreden met hun bezittingen, met de algemene materiële omstandigheden en de huisvesting. 
Al kunnen ouders de gevolgen van een scheiding wel proberen beperken. "Een goede ouder-kindrelatie, weinig conflicten en een ondersteunende opvoeding na de scheiding zijn factoren die het negatieve effect van een scheiding kunnen inperken.", aldus de Leuvense onderzoekers.
Zes studenten van de K.U. Leuven voerden het onderzoek uit bij 2.000 Vlaamse jongeren tussen 12 en 18 jaar. Eén op vier maakte een scheiding van zijn ouders mee

Open Vld wil Te Deum en grote kruisbeelden op kerkhoven verbieden
open vld wil te deum en grote kruisbeelden op kerkhoven verbiedenBron: Belga

Drie Waalse politieke partijen (MR, PS en Ecolo) pleiten voor een absolute scheiding tussen kerk en staat. Ook Open Vld lijkt voor dat idee gewonnen. Dat wil zeggen dat het kwartet tegen kruisbeelden aan de ingang van een kerkhof is. Ook ambtenaren met een hoofddoek kunnen niet.

De Senaatscommissie Institutionele Hervormingen zal donderdag het wetsvoorstel van PS-senator Philippe Mahoux bekijken om kerk en staat volledig te scheiden. Paul Wille Wille en Jean-Jacques De Gucht steunen Mahoux.

(...)

Bovendien willen de partijen het Te Deum afschaffen, dat jaarlijks wordt georganiseerd naar aanleiding van de nationale feestdag. "Er moet een einde gemaakt worden aan de verwarring tussen de officiële feestdagen, die zich richten tot alle burgers, en religieuze plechtigheden die zich per definitie slechts richten tot een bepaalde categorie onder hen, eventueel een minderheid."

ean-Jacques De Gucht wil met zijn steun een debat op gang trekken. "Het is niet onbelangrijk dat deze discussie wordt gevoerd. Want er zijn misbruiken. Katholieke ziekenhuizen bijvoorbeeld die weigeren euthanasie toe te passen."
De Raad van State is misnoegd over het voorstel. "Sommige van de regels die naar voren worden geschoven, kunnen tot gevolg hebben dat de vrijheid van mening, de vrijheid van eredienst, de gewetensvrijheid en de godsdienstvrijheid beperkt worden."
March for Life organiseert actie tegen Bart Somers' abortusinitiatief
ACTIE AAN HET MECHELS STADHUIS (Grote Markt op dinsdag 15 december 2009 om 17:30 u.)

Burgemeester Bart Somers maakte zich boos over de weigering van christelijke ziekenhuizen om abortussen uit te voeren en kondigde aan in Mechelen een nieuw abortuscentrum te zullen openen.
We vinden deze beslissing onaanvaardbaar en zullen op dinsdag 15 december vanaf 17.30u aan het Mechels stadhuis protesteren voor respect voor het ongeboren leven. Wettelijk of niet, abortus blijft het doden van ongeboren kinderen en is dus moreel verwerpelijk. Er moet dringend een einde komen aan de banalisering van abortus. Het menselijk leven moet geëerbiedigd en beschermd worden vanaf het moment van de conceptie, zoals het Verdag van de Rechten van het Kind ook uitdrukkelijk vooropstelt.

Een samenleving die zegt op te komen voor mensenrechten en verdraagzaamheid, maar toestaat dat ongeboren kinderen in de moederschoot gedood worden, is op zijn minst hypocriet. Het Verdag voor de Rechten van het Kind wordt door België met de voeten getreden door de onrechtvaardige abortuswet.

We willen met onze actie protesteren tegen de beslissing van burgemeester Somers om een nieuw abortuscentrum te openen.
Tevens roepen we met onze actie Vlaams Minister Jo Vandeurzen op de christelijke ziekenhuizen - die weigeren om abortussen uit te voeren - openlijk te steunen. Zeker nu de liberale burgemeester van Mechelen ze aanvalt. We moeten ophouden abortus voor te stellen als een onschuldige medische ingreep. De psychische gevolgen van abortus voor de vrouwen wordt bewust schromelijk onderschat. Jongeren worden consequent foutief geïnformeerd over abortus. Er moet in Vlaanderen snel werk gemaakt worden van een aantal positieve maatregelen ter verdediging van het ongeboren leven. De christendemocratische Minister van Welzijn, Gezin en Volksgezondheid Jo Vandeurzen moet hierin het voortouw nemen. Het gaat hier immers om een zaak van levensbelang!

Ook ongeboren kinderen hebben recht op leven.

Initiatiefnemers

van de actie zijn Agnes Jonckheere (0499/22 39 81), voorzitter van de Vrije Christen Democraten (VCD), Philippe Van der Sande (0486/31 87 20), voorzitter van de Beweging voor Christelijke Solidariteit, en Michel De Keukelaere, voorzitter Collectief Mars voor het Leven (www.28march2010.be).
Comapatiënt blijkt al 23 jaar bij bewustzijn

Bron: NOS, 23-11-09 (lees verder op nos.nl)

Een man van wie artsen dachten dat hij al ruim twintig jaar in coma lag, blijkt nu toch al die tijd bij bewustzijn te zijn geweest.
Het bewustzijn van de man, een nu 46-jarige Belg, werd door artsen meerdere malen verloren verklaard, terwijl de man in werkelijkheid volledig verlamd was en simpelweg niet zichtbaar kón reageren op de talloze pogingen om hem uit zijn coma te wekken.
Machteloos moest hij aanhoren hoe artsen hem in zijn bijzijn opgaven. "Ik heb het uitgeschreeuwd, maar het was niet te horen", vertelt de man in het Duitse tijdschrift Der Spiegel. De man kan met behulp van speciale computerapparatuur communiceren.

Auto-ongeluk
De man kreeg in 1983 een ernstig auto-ongeluk en lag sindsdien volledig verlamd in het ziekenhuis en was dus niet, zoals de medici dachten, in coma. De onderzoeker die de werkelijke toestand van de man ontdekte, de Belgische neuroloog Steven Laureys, bracht de zaak aan het licht naar aanleiding van een onderzoek dat hij afgelopen zomer afrondde.

Hij concludeerde dat bij zo'n 40 procent van alle 'opgegeven' comapatiënten na nauwkeuriger onderzoek wel degelijk bewustzijnssignalen meetbaar bleken.

"Als een comapatiënt eenmaal het stempel 'buiten bewustzijn' krijgt, komt deze er heel moeilijk nog vanaf", verklaart Laureys de foutieve diagnosestellingen bij veel comapatiënten.

De 46-jarige patiënt is de neuroloog bijzonder dankbaar voor zijn nauwkeurige onderzoek. "Nooit zal ik de dag van mijn 'herontdekking' vergeten. Het was mijn tweede geboorte", aldus de man.
Homo's lopen vaker HIV op
Bron: Belga 24 november 2009 

In 2008 kregen 1.079 mensen in ons land het slechte nieuws dat ze besmet waren met hHIV, het AIDS-virus. Dat zijn drie diagnoses per dag. Zo blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid die dinsdag verspreid worden, berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

 

Vooral het aantal nieuwe diagnoses bij homomannen zit weer in stijgende lijn. "Dat is zo sinds 2001. Jaarlijks stijgt het aantal diagnoses in deze groep met 20 procent", zegt Marleen Zoïle van Sensoa. "Maar in 2007 zagen we een stagnatie en we hoopten dat die zou doorzetten. Dat blijkt niet zo." "Het gros (van de homo's, nvdr.) is zich erg bewust van de noodzaak van veilig vrijen en doet dat ook. Alleen, hiv komt heel veel voor bij homomannen: we schatten dat 1 op de 20 besmet is. Bij hetero's is dat maar 1 op de 20.000", zegt Marc Sergeant (Sensoa).
Vankrunkelsven: "Politiek in België is niet goed bezig"
Bron: Belga, 26 oktober 2009

Vankrunkelsven: Patrick Vankrunkelsven (Open-VLD) licht in interviews met verschillende kranten op maandag zijn vertrek uit de politiek toe. (...)

Met de grote lijnen en ideeën van de partij kan ik nog steeds instemmen, maar het liep te vaak fout tussen mij en de partij in de concrete dossiers waarmee ik bezig ben: gezondheid en ethische kwesties", zegt Vankrunkelsven. (...) Vankrunkelsven ergerde zich de laatste jaren ook almaar meer aan de gang van zaken in de politiek. Hij verwijt de regering een slaafse houding tegenover Electrabel, en stelt vast dat "tal van politici - overigens uit alle traditionele partijen - maar wat graag in de raden van bestuur van Electrabel en aanverwante intercommunales zetelen". "De politiek is in België echt niet goed bezig."
bron: Belga
Premier Van Rompuy becommentarieërt Caritas in Veritate
’Economie is geen doel op zich’
21 oktober 2009 (Bron: Cathobel)

LUIK (RKnieuws.net) - ’De economie is geen doel op zich. Zij moet gericht zijn op een integraal en solidair humanisme dat beantwoordt aan het liefdesplan van God’. Dit zei premier Herman van Rompy maandagavond tijdens een conferentie over de recente encycliek Caritas in Veritate van paus Benedictus XVI die gehouden werd aan de Universiteit van Luik. Ook mgr. Schooyans, professor- emiritus aan de UCL,
én de Italiaanse politicus Rocco Buttiglione voerden er het woord.

De conferentie werd georganiseerd door de Koninklijke Kring van Katholieke Studenten van Luik, door de Werkgroep sociale ethiek en het vormingscentrum van het bisdom Luik. De conferentie werd onder meer bijgewoond door mgr. Berloco, apostolisch nuntius, door mgr. Aloys Jousten, bisschop van Luik, én door verscheidene Luikse politici.

Mgr. Schooyans schetste het kader van de encycliek. Rocco Buttiglione stelde onder meer dat er geen echte liefde zonder waarheid is.

Herman Van Rompuy zei dat hij sprak als christen én niet als premier. Hij herinnerde eraan dat paus Benedictus zijn uitspraken over de economie plaatste in het kader van de waarheid. De premier herinnerde er ook aan dat Pilatus zich reeds afvroeg wat de waarheid is. ’Deze vraag staat centraal want de mens vormt niet zijn eigen referentie’, aldus de premier. Van Rompuy herinnerde er ook aan dat de paus duidelijk stelde dat de Kerk geen technische oplossing aandraagt voor de economische crisis maar de vraag stelt naar het waarom, naar de zin van de dingen. ’Wij moeten Caritas in Veritate lezen als een theologisch en spiritueel document’, aldus de premier.

"1 op de 7 Belgen leeft onder de armoedegrens"
Bron: VRT , lees verder op deredactie.be, 16.10.09

15 procent van de Belgen leeft in armoede. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. België zit daarmee in de middenmoot van het Europese peloton. Tussen 2004 en 2007 is het aantal arme Belgen ongeveer stabiel gebleven.

De enquête is wel uitgevoerd voor het begin van de crisis, waarschuwen de onderzoekers. Op basis van indicatieve cijfers voor 2008 zegt 21 procent van de Belgen dat ze moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen. (...)

Sint-Egidiusgemeenschap opent daklozenrestaurant in Brussel
Geinspireerd door Damiaan
Bron: RKnieuws, vrijdag 25 september 2009

BRUSSEL (RKnieuws.net) - De Sint-Egidiusgemeenschap opent begin oktober het ‘Kamiano-restaurant’ in Brussel. In het parochielokaal achter de Finistèrekerk wordt iedere donderdagavond een gratis warme maaltijd aangeboden aan een vijftigtal daklozen van de Brusselse binnenstad.

‘Kamiano’ was de Hawaiaanse naam van pater Damiaan, die op 11 oktober in Rome wordt heiligverklaard. Met dit restaurant wil Sant’Egidio, in de geest van de grootste Belg en de nieuwe heilige, de armen en uitgestotenen centraal stellen.

Vijftien jaar geleden opende de Sint-Egiusgemeenschap in de aanloop naar de zaligverklaring van Damiaan al het daklozenrestaurant ‘Kamiano’ in Antwerpen.

De Sint-Egidiusgemeenschap is een katholieke lekengemeenschap die door de Kerk is erkend. In 2008 telde ze wereldwijd 40.000 leden en was aanwezig in meer dan zestig landen van alle continenten.

De gemeenschap ontstond in 1968 in Rome op initiatief van Andrea Riccardi die toen een 18-jarige student was. Ze ontleent haar naam aan het kerkje van Sant’Egidio in de wijk Trastevere, waar ook nu nog het centrum van de gemeenschap is gevestigd. De gemeenschap in België werd opgericht door Hilde Kieboom en telt een duizendtal leden. (tb)
"Ouders laten scholen hun kinderen opvoeden"
Bron: Belga, 31 augustus 2009

Negen op de tien Vlaamse leerkrachten vinden dat ouders meer hun verantwoordelijkheid in de opvoeding moeten nemen in plaats van alles over te laten aan scholen. Dat blijkt uit een enquête onder 1.027 leerkrachten van opiniepeilingsbureau iVOX in opdracht van Het Nieuwsblad/De Gentenaar.

Maar liefst 81 procent van de Vlaamse leerkrachten vindt dat ouders de opvoeding van hun kinderen te veel aan de leerkrachten overlaten. Meer dan 90 procent zegt dat ouders beter zelf hun verantwoordelijkheid zouden opnemen in plaats van alles over te laten aan de school en de leerkrachten. De steekproef werd genomen onder leerkrachten in het kleuteronderwijs, basisonderwijs en het secundair. De grootste groep liet weten wel tevreden te zijn met de manier waarop er met de ouders wordt samengewerkt. De ondervraagde leerkrachten voelen zich ook sterk gewaardeerd: ongeveer 90 procent voelt zich erkend door leerlingen en door de ouders en een iets kleinere groep (78 procent) voelt zich ook door de schooldirectie gewaardeerd. Slechts 15 procent van de leerkrachten liet weten niet opnieuw in het onderwijs te stappen als ze opnieuw zouden kunnen beginnen. (VKB)

Mensenhandel in massagesalons bij ons?

Bron: Oasis (STT) België, 7 augustus 2009
heeft iemand me hier een geschenk gegeven." Door deze bezoekjes kregen we een beeld van de situatie. Sommige salons waren zeer gesloten, en in één geval hebben we rapport uitgebracht bij de politie, omdat er vele signalen waren die op mensenhandel duidden.

De meeste mensen in België zijn zich niet bewust van de sterke toename van het aantal Thaise massage salons in het land. Deze massage salons hebben rechtstreekse banden met de seksindustrie. Vaak werken er geïsoleerde, kwetsbare, uitgebuite vrouwen. Ook slachtoffers van mensenhandel kom je er tegen. Toen we besloten om dit nader te bekijken vonden we al snel 75 massage salons om te bezoeken. Tijdens het Thaise Nieuwjaar hebben we deze salons samen met een groep vrijwilligers van de christelijke organisatie Serve the City bezocht om cadeautjes uit te delen aan de vrouwen. De vrouwen wisten dit zeer te waarderen, een zei: "nog nooit 

We besloten terug te gaan naar de salons met een nieuwsbrief in het Thai om de vrouwen te helpen in contact te treden met hun naaste omgeving. Hoe meer zij geïntegreerd zijn, hoe moeilijker het is om ze uit te buiten of als slaaf te houden. De vrouwen staan achter het idee. Terwijl wij op bezoek gingen om te vragen wat ze graag zouden zien in de nieuwsbrief vertelde een vrouw over de uitbuiting waaronder ze jaren

geleden had en dat ze velen vrouwen kende in dezelfde situatie. Op het moment helpen we deze vrouw om in contact te komen met de instanties die haar verder kunnen helpen. De eerste Thaise Nieuwsbrief verschijnt deze maand in samenwerking met een kerk uit Brussel, The Well, en een Thaise organisatie in Bangkok, Nightlight.

Wat kan u doen? STT zoekt nog vrijwilligers die de nieuwsbrieven helpen bezorgen. In de massagesalons. Woon je in België en heb je zin om te helpen? Contacteer Stop The Traffik: miet@oasisbe.org

Verkrachting blijft haast altijd onbestraft

Van honderd strafdossiers over verkrachting blijft er op het einde van de rit welgeteld één veroordeling over tot een effectieve gevangenisstraf. Het overgrote deel van klachten wordt geseponeerd wegens dader onbekend of onvoldoende bewijs. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad woensdag.

Van honderd verkrachtingsdossiers, uit de periode 2001 tot 2007, hebben er uiteindelijk maar vier tot een veroordeling door een Belgische strafrechter geleid. In slechts één geval heeft de dader een effectieve celstraf opgelopen. Dat is volgens psychologe Danièle Zucker een teleurstellend resultaat. Zucker is hoofd van de psychiatrische spoeddienst van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel en bestudeert het criminele brein. De psychologe onderwierp honderd dossiers van verkrachting van een meerderjarige aan een diepgaand onderzoek. De helft ervan (51) is snel afgesloten, omdat de dader niet kon worden geïdentificeerd. Van de andere helft zijn de verdachten wel bekend, maar is er in het merendeel (45 dossiers) onvoldoende bewijs. In vier gevallen leidde het gerechtelijk onderzoek tot een veroordeling, met een gevangenisstraf van 18 maanden tot drie jaar. Drie veroordelingen waren volledig met uitstel. Slechts in één dossier moest de dader effectief naar de cel. (DWM)
bron: Belga

CD&V, de paus, AIDS en condooms
C‘axent stoort zich aan houding CD&V-fractie inzake de uitspraken van de paus over aids in Afrika
C'axent, 30.04.2009 - vk

Recentelijk heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers zich in meerderheid negatief uitgelaten over de uitspaken van de paus op zijn reis naar Afrika over de aids-bestrijding in dat continent en het gebruik van condooms. De kamer heeft gemeend de uitspraken van de paus onaanvaardbaar te noemen. De CD&V kamerfractie heeft de resolutie goedgekeurd. Lees verder.

Marc Antoine MATHIJSEN verlaat CDh
Bron: Belga, 24/04/2009

Marc Antoine Mathijsen vervoegde CDh, na een tijdelijke overstap naar het CDF (christendemocraten die het niet eens waren met de nieuwe CDh-koers van de PSC). Hij geloofde niet meer in het succes van de jonge Franstalige christelijke partij.  
Hij werd opgenomen in het nationaal partijbureau van CDh, maar kwam vorige zomer reeds in conflict met Voorzitter Joëlle Milquet, die hij  de "Mugabétisering van het voorzitterschap verweet. Nu verlaat hij de partij uit ongenoegen met de houding van de CDh parlementairen in verband met de resolutie tegen de uitspraak van de paus over condooms en AIDS in Afrika.

M. Mathijsen concludeert dat de CDh niet meer het recht heeft zich op de christelijk-sociale erfenis te beroepen en roept de kiezers op om hun stem te geven aan kandidaten in het hele partijspectrum, die de christelijke waarden nog wel verdedigen.

Euthanasie ook mogelijk bij ouderdomskwalen?

Bron: DeRedactie.be, ma 23/03/09
Wim Distelmans, de voorzitter van de euthanasiecommissie, vindt dat de euthanasiewetgeving voor sommige erg oude bejaarden verruimd zou moeten kunnen worden. Vooral de huidige invulling van "ondraaglijk lijden" moet herbekeken worden.

Amelie van Esbeen uit Merksem is 93 en is naar eigen zeggen "helemaal op". De vrouw is niet ongeneeslijk ziek, maar lijdt aan een heleboel kwaaltjes die samen haar leven ondraaglijk maken. De vrouw wil sterven, maar volgens de letter van de wet komt ze niet in aanmerking voor euthanasie. Ten einde raad probeerde ze zelfmoord te plegen, wat mislukte. Nu is ze aan een hongerstaking begonnen. Ze wil het debat over euthanasie aanzwengelen. lees meer op deredactie.be

Reactie C'axent:

In plaats van weerloze mensen het gevoel te geven dat ze overbodig zijn en dat er geen oplossingen zijn voor allerlei kwaaltjes behalve een vervroegde dood, zou er beter meer aandacht geschonken worden aan palliatieve zorg en aan het liefdevol omringen van mensen aan het einde van hun leven. KV

"Eén jointje per dag kan geen kwaad"

GVA 18.03.2009

artikel

Eén joint per dag roken, is volgens de Vereniging voor Alcohol en andere Drugsproblemen (VAD) niet problematisch. Dokters en het Vlaams Platform tegen Drugs reageren verbolgen op dat advies. Lees meer op gva.be
Share by: